Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τσουρεκάκι

Μερικά από τα συστατικά του συγκεκριμένου προϊόντος, όσα μας λένε τουλάχιστον, είναι: αλεύρι σίτου, άπαχο γάλα σε σκόνη, αυγά, μαγιά, αρωματικές ύλες, σορβικό κάλιο γαλακτοματοποιητές όπως λεκιθήνη σόγιας, προπιονικό ασβέστιο, σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζης και μαχλέπι. Τώρα βέβαια αναρωτιέμαι ποια από αυτά είναι φυτικά, φυσικά και ποιά είναι τεχνητά Προφανώς τα τεχνητά που χρησιμοποιούνται είναι προιόντα όπως: προπιονικό ασβέστιο, λεκιθίνη σόγιας και το σορβικό κάλιο.

11 σχόλια:

  1. Το μαχλέπι είναι φυσικό συστατικό με πολύ ωραία μυρωδιά που χρησιμοποιείται στα τσουρέκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εμενα μου αρεσει το τσουρεκι αλλα τωρα μαθαινω ποια ειναι τα συστατικα του......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. E282: Προπιονικό ασβέστιο

    Προέλευση:
    Άλας ασβεστίου του προπιονικού οξέος, φυσικό οξύ που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολλά τρόφιμα, μερικές φορές σε μεγάλες ποσότητες σε ζυμώμενα τρόφιμα, όπως σε τύπους Ελβετικών τυριών. Παράγεται σε μεγάλη κλίμακα από βακτήρια του παχέος εντέρου.
    Παρενέργειες:
    Δεν έχουν βρεθεί παρενέργειες στα τρόφιμα.Το προπιονικό οξύ είναι μία κανονική μικρή αλυσίδα λιπαρού οξέος και χρησιμοποιείται σε πολλές μεταβολικές δραστηριότητες του οργανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή το προπιονικό ασβέστιο δεν είναι τόσο κακό για την υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σορβικό οξύ είναι ένα φυσικό οργανικό οξύ που κατατάσσεται στα λιπαρά οξέα, με χημικό τύπο C6H8O2. Στη στερεή του κατάσταση είναι λευκή σκόνη με ελαφριά οσμή. Παράγεται από τους καρπούς του δέντρου σουρβία, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Sorbus aucuparia, απ' όπου προέρχεται και το όνομα της ένωσης. Το σορβικό κάλιο είναι ένα από τα άλατα του σορβικού οξέως και επειδή είναι αντιμικροβιακός παράγοντας χρησιμοποιήται ως συντηριτικό μέσο στα τρόφιμα και αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας.
    E202 Σορβικό κάλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή